Ankieta: Które żarówki H7 o białej barwie są według użytkowników forum najlepsze?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Osram NIGHT BREAKER SILVER
25.30%
21 25.30%
Osram NIGHT BREAKER LASER H7
9.64%
8 9.64%
Osram NIGHT BREAKER 220
10.84%
9 10.84%
Philips WhiteVision ultra
30.12%
25 30.12%
Philips X-tremeVision Pro150
9.64%
8 9.64%
Philips RacingVision GT200
14.46%
12 14.46%
Razem 83 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie o najlepsze żarówki H7. Jakie oświetlenie o barwie białej - tzw xenon effect?
Lightbulb 
Przymierzam się do zmiany żarówek w swoim aucie, bo często jeżdżę nocą i chcę zadbać o swój komfort oraz jakby nie patrzeć również bezpieczeństwo. 

Niestety zmiana reflektorów na prawdziwe ksenony nie wchodzi w grę, więc do głowy wpadł mi pomysł z żarówkami o białej barwie - czyli "xenon effect". 

I tutaj moje pytanie do użytkowników forum - jak takie żarówki sprawdzają się w praktyce? Czy rzeczywiście są sporo lepsze od zwykłych żarówek H7? Znalazłem kilka popularnych modeli, które wg Was są najlepsze?
Odpowiedz
Lightbulb 
Powiem Ci tak - miałem styczność z Philipsami z serii White Vision i Extreme Vision. Dzięki swojej temperaturze barwowej przesuniętej w stronę światła niebieskiego (w stosunku do tradycyjnych żarówek samochodowych), wydaje się, że ich jasność jest zauważalnie większa.  

Według mnie znacznie poprawia to widoczność i świetnie się sprawdza jak na taką prostą modyfikację jaką jest wymiana żarówki. 

Warto również dodać co nie co o specyfikacji tych Philipsów - WhiteVision Ultra to temperatura barwowa 4200K i jak podaje producent: +60% wydajności, a X-tremeVision Pro150 to 3400K i + 150% wydajności. 

Miałem jedne i drugie, może Xtereme Vision święcą nieco lepiej, za to padają szybciej - jeżdżąc 15 tyś km w ciągu roku wymieniałem nawet i dwa razy.
Odpowiedz
Żarówki, które imitują zimne białe światło nie tylko poprawiają bezpieczeństwo jazdy nocą, ale i wygląd reflektorów - w mojej ocenie o wiele lepiej i nowocześniej wyglądają takie światła. Na zdjęciu Honda Civic VII sedan i żarówki Philipsa "Xenon efekt".

[Obrazek: attachment.php?aid=14]

Załączone pliki
.jpg   żarówki-philips-h7-whitevision.jpg (Rozmiar: 155.06 KB / Pobrań: 22)
Odpowiedz
Lightbulb 
Mam u siebie żarówki H7 Osram Nigh breaker Laser i jestem z nich zadowolony. Białe i mocniejsze światło zdecydowanie poprawia widoczność, o wiele lepiej mi się na nich jeździ nocą. 

Z minusów to muszę przyznać, że eksploatują się trochę szybciej niż standardowe H7.
Odpowiedz
Lightbulb 
Nie wiem czy zdjęcia, które zrobiłem dobrze to oddają, ale starałem się pokazać różnicę między zwykłymi żarówkami a takimi o białej barwie i zwiększonej jasności:

[Obrazek: attachment.php?aid=15]

Emitowana przez żarówki barwa światła, która jest bliżej niebieskiego (czyli bardziej neutralna biel) jest sporo przyjemniejsza dla oka i nie męczy tak wzroku. Jeśli dużo jeździsz nocą, myślę, że będzie to doskonały wybór.

Załączone pliki
.jpg   porownanie-zarowek-h7-biale-swiatlo-ksenon.jpg (Rozmiar: 424.1 KB / Pobrań: 16)
fan 4x4 na śląsku, do niedawna szczęśliwy posiadacz Nissana Navary
Odpowiedz
Żadna żarówka halogenowa H7 55W na 12V nie zapewni Ci takiej widoczności na drodze jak prawdziwy reflektor ksenonowy. 

Jednak pomimo tego, ja uważam, że żarówki, o których piszecie mogą się sprawdzić jako nieduża zmiana, znacząco poprawiająca komfort jazdy po zmroku. Lepsze oświetlenie to większe bezpieczeństwo na drodze  Exclamation

Testowałem zarówno Philipsy jak i Osramy i z obydwu firm byłem zadowolony. Istotne aby zaopatrzyć się w żarówki z pewnego źródła, aby nie trafić na podróby. Ja kupuje zawsze w oficjalnym sklepie marki na Allegro i nigdy nie miałem z nimi problemu.
Odpowiedz
Lightbulb 
Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz. Jeśli zależy Ci na maksymalnej wydajności bierz Philips Racing Vision GT200 albo Osram Night Braker 220. 

Musisz jednak wiedzieć, że to co pisał kolega wcześniej to prawda - takie żarówki trzeba częściej wymieniać!

W przypadku gdzie szukasz dobrego kompromisu między długą żywotnością, a tym, że świecą mocniej od typowych żarówek - wybrałbym, któreś z tych niższych serii: Philips White Vision ultra, Philips Xtreme Vision Pro150, albo Osram Night Breaker Laser.
Odpowiedz
Information 
Szukasz żarówek H7 do Twojego samochodu? Sprawdź kilka modeli polecanych, przez naszych użytkowników forum!

Żarówki firmy Osram - najtaniej w dwupakach:

Żarówki firmy Philips:
Korzystając z usług lub kupując produkty naszych partnerów wspierasz rozwój Forum!  Heart
Odpowiedz
Dodam od siebie, że takie żarówki w przeciwieństwie do Ledów (nawet homologowanych) nie oślepiają innych kierowców. 

No cóż, tanie nie są, ale w mojej opinii warte swojej ceny (60 - 120 zł za komplet dwóch sztuk, w zależności od rodzaju).
Odpowiedz
Mam jeszcze takie pytanie - czy polecane przez Was żarówki nadają się również do reflektorów soczewkowych?
Odpowiedz
(03-18-2025, 02:11 AM)mingwi napisał(a): Mam jeszcze takie pytanie - czy polecane przez Was żarówki nadają się również do reflektorów soczewkowych?

Jasne, że tak. Będą dobre także do soczewek  Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości