03-18-2025, 12:03 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-18-2025, 12:03 AM przez Rzodkiew.)
Czy możecie polecić mi odkurzacz, który się sprawdzi w praniu tapicerki samochodowej? Potrzebuję usunąć kilka plam z jasnych foteli i być może podziałać nim coś w domu.
Szukam czegoś raczej dla amatorów, ale jeśli warto jest kupić odkurzacz profesjonalny to jestem otwarty na różne propozycje.
Ciężko stwierdzić co Ci polecić, bo to zależy od tego jaki masz budżet i oczekiwania wobec odkurzacza. Do sporadycznego czyszczenia tapicerki idealnym wyborem będzie coś taniego co pomoże Ci uporać się z tymi plamami, o których piszesz, a później wykorzystasz również do odkurzania na sucho - w domu czy w garażu.
Z bardziej zaawansowanych sprzętów do użytku profesjonalnego to pewnie dobry będzie George Numatic (np. GVE 370), albo szary Karcher Puzzi 8/1. To już na prawdę dobre urządzenia wykorzystywane w auto detailingu, myjniach samochodowych czy w hotelach. Jednak swoje kosztują. Za zestaw z kilkoma akcesoriami zapłacisz pewnie koło 2000 zł.
Przemyśl czy w ogóle opłaca się taki sprzęt kupować jeśli masz nim coś uprać czy odkurzyć raz na rok.
Nie mam sporego doświadczenia, ale kiedyś prałem wnętrze auta wypożyczonym Karcherem Puzzi, a później kupiłem swojego z niższej serii - SE 4001 i nie do końca jestem z niego zadowolony. Jest ok, jednak "żółta" seria Karchera to raczej nadaje do zastosowań amatorskich i czuć różnicę w stosunku do "szarego" Puzzi.
Szukasz informacji o tym jaki odkurzacz piorący do auta wybrać?
Zwróć uwagę na istotne kwestie dotyczące odkurzaczy:
moc ssania - czym większa siła ssąca, tym łatwiej będzie usunąć zabrudzenia,
pojemność zbiornika, która determinuje długość czasu pracy urządzenia, bez konieczności uzupełniania i wymiany wody,
akcesoria do odkurzaczy - dysze i ssawki, dzięki którym sprzątanie wnętrza pojazdu będzie bardziej komfortowe, a sprzęt bardziej wszechstronny także przy innych zastosowaniach.
Nie bez znaczenia jest również poziom hałasu generowany przez odkurzacz, oraz możliwość pracy zarówno na mokro jak i sucho.
Weź pod uwagę, że wybierając odkurzacz piorący do samochodu potrzebujesz też odpowiednich detergentów, które pomogą rozpuścić brud z czyszczonych powierzchni.
03-18-2025, 01:14 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-25-2025, 11:39 PM przez romek.)
Ja długo przymierzałem się do kupna odkurzacza piorącego, ale trudno mi było wydać kilka tysięcy na taki sprzęt... i kupiłem Parksida za niecałe 400 zł!
W mojej opinii sprawdza się świetnie do tapicerki w aucie, bez problemu możesz nim także wyczyścić dywan czy wykładzinę w domu, albo meble tapicerowane. Do użytku domowego / garażowego bardzo polecam.
Do upolowania na promocjach w Lidlu, jest również sprzedawany na Allegro (link polecający):
03-18-2025, 01:31 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-18-2025, 01:39 AM przez 4qb.)
Z tanich warto wybrać wspomnianego wcześniej Parksida PWS 20, albo Riwalla Hartman. Obydwa w porównywalnej cenie, Riwall nawet trochę mocniejszy (2000W).
Zobacz przykładowe efekty prania na YouTube:
fan 4x4 na śląsku, do niedawna szczęśliwy posiadacz Nissana Navary
Aby rozprawić się z kilkoma plamami na tapicerce wystarczy nawet zwykły odkurzacz (nie piorący) przeznaczony do pracy na sucho i mokro - np. Karcher WD3. Trzeba tylko uważać przy praniu aby nie zamoczyć filtra.
03-18-2025, 01:57 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2025, 01:48 AM przez admin4x4.)
Ja polecę Riwalla: Hartmann, albo trochę droższy Pierzok (linki afiliacyjne).
Miałem jednego i drugiego, sprzęt absolutnie daje radę, a nie miał ze mną łatwo! Nie raz czyściłem podłogę całą ubrudzoną z błota i zasysa brud aż miło.
Fajnym rozwiązaniem jest dodatkowy zbiornik na czystą wodę, wygodnie się go używa.
Całkiem dobry odkurzacz piorący można kupić już za kilkaset złotych.
O ile masz zamiar stosować go do domowego użytku - nie męcząc go po praniem różnych powierzchni po kilka godzin dziennie, to myślę, że taki stosunkowo tani sprzęt się sprawdzi.
(06-25-2025, 11:35 PM)Kapust napisał(a): Całkiem dobry odkurzacz piorący można kupić już za kilkaset złotych.
O ile masz zamiar stosować go do domowego użytku - nie męcząc go po praniem różnych powierzchni po kilka godzin dziennie, to myślę, że taki stosunkowo tani sprzęt się sprawdzi.
Jasne, że tak. Większość tanich odkurzaczy z funkcją prania świetnie nada się do tego aby wyprać od czasu do czasu tapicerkę samochodową i pozbyć się z niej kilku plam.
Według mnie warto kupić coś z Riwalla (Hartmann albo Pierzok, jak wspominałem wcześniej), ale odkurzacze innych firm, pewnie też będą sobie całkiem radziły na takie zapotrzebowania.
Dodatkowo wiedz, że skuteczność prania to jedno, a ergonomia to drugie. Dlatego zdecydowanie najlepszy odkurzacz to taki, którym będzie Ci się wygodnie pracowało!
fan 4x4 na śląsku, do niedawna szczęśliwy posiadacz Nissana Navary
To stosunkowo nowy model, podobno bardzo dobrze zaprojektowany. Ma wygodną ssawkę do tapicerki i szczelinową końcówkę, która przyda się przy czyszczeniu auta. Kilka innych szczotek w zestawie. Rura z porządnego plastiku.
Co prawda nie mam tego odkurzacza, ale przymierzam się do zakupu i z tego co widzę, to jest on często polecany na forach. Uchodzi za sprzęt łatwy w obsłudze, warty swojej ceny.
Wydajny, a przy tym kompaktowy - co będzie zaletą gdy ktoś nie ma zbyt wiele miejsca w garażu.
Wiesz, pytanie odkurzacz piorący jest bardzo szerokie i myślę, że różny sprzęt różnie się sprawdzi w zależności od zastosowania Jak dużo pierzesz to najlepszym wyborem będzie porządny odkurzacz z dwoma zbiornikami - na wodę czystą i brudną. Nie bez znaczenia może być też długość rury, długość kabla zasilającego, ogólna ergonomia używania oraz wysokie parametry techniczne (którymi z resztą każdy profesjonalny odkurzacz piorący powinien się charakteryzować).
A jeśli oprócz prania tapicerki czy dywanów masz zamiar go także wykorzystywać w domu nie tylko jako wodny, ale "zwykły odkurzacz" zwróć uwagę na zestaw akcesoriów - turboszczotka może być przydatna, może okazać się, że filtr HEPA lub filtr wodny będzie korzystny w przypadku alergików itd.