Nigdy nie miałem do czynienia z tymi szkodnikami, aż do teraz. Zauważyłem pogryzioną gąbkę z wygłuszenia na masce samochodu. Bezpośrednio nie udało mi się trafić na żadną, ale za to nagrała mi się na kamerach monitoringu - niewątpliwie to kuna.
Boję się o to, że przegryzie mi jakieś kable albo inne przewody w aucie, i tutaj moje pytanie: jak skutecznie pozbyć się kuny?
Co je odstrasza? Szukać jakiegoś zapachu, którego kuny nie lubią czy może iść w odstraszacze ultradźwiękowe do zamontowania w aucie?
Pierwsze co przeszło mi przez myśl to chemiczne środki odstraszające kuny. Są takie np. w sprayu, którym psikasz po komorze silnika albo w pobliżu zaparkowanego auta.
Z bardziej naturalnych rozwiązań to może jakieś specyfiki, których zapachu nie lubią te drapieżniki - czyli lawenda, cytryna albo ocet, ostre aromaty pieprzu cayenne (lub innych ostrych przypraw).
03-18-2025, 03:47 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-18-2025, 03:49 AM przez MX10.)
Kuny w samochodzie mogą zrobić niezłe spustoszenie! Walczyłem z nimi jakiś czas temu i wydaje mi się, że skutecznie udało mi się ich pozbyć. Najtańszy zapachowy odstraszacz to zwykły ocet.
Aby odstraszyć kunę od samochodu polej octem okolice miejsca, w którym parkujesz. Pewnie będzie Ci potrzeba kilka litrów, więc dobrze zaopatrzyć się np. w 5 litrowe bańki octu.
Kwaśny zapach skutecznie odstrasza nie tylko kuny, ale i koty inne zwierzaki, które chcą buszować pod maską samochodu albo co gorsza dostać się do wnętrza pojazdu.
Według mnie wszystkie domowe sposoby to lipa, a jedną z najskuteczniejszych opcji na pozbycie się kuny z samochodu jest montaż elektronicznego odstraszacza kun:
Zainwestuj kilkadziesiąt złotych w ultradźwiękowy odstraszacz kun, który niewątpliwie jest skutecznym rozwiązaniem.
Urządzenie emituje dźwięk o wysokiej częstotliwości, który jest nie słyszalny dla ludzi, ale za to kuna potrafi go wychwycić i z pewnością będzie omijać okolice auta!
Zależy jakie masz możliwości.
Możesz rozciągnąć pastuch elektryczny wokół domu i ogrodu - wtedy niepotrzebny Ci żaden odstraszacz na kuny, a pozbędziesz się również innych szkodników, gryzoniów czy nieproszonych gości
Najlepsze rozwiązanie, jednak dosyć trudne do wdrożenia.