Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie opony całoroczne możecie polecić? Pytanie na forum
Question 
Cześć! Mam do was pytanie co do opon wielosezonowych. 

Przez lata byłem zwolennikiem posiadania osobnego ogumienia - opon letnich i zimowych, ale teraz mam już obydwa komplety na wykończeniu i raczej skłaniałbym się do zakupu nowych opon, które poradzą sobie zarówno w letnich jak i zimowych warunkach. 

Chcę je zmienić ze względu na wygodę i kłopot w umówieniu się na przekładkę zimówek gdy nadchodzi sezon, a nie chcę inwestować w drugie felgi. 
Możecie mi przekazać swoje opinie w temacie opon całorocznych? Czy znajdę takie, które rzeczywiście poradzą sobie w każdych warunkach pogodowych, a na śniegu równie dobrze jak typowe zimówki m+s? 

Jeśli chodzi o mój styl jazdy to poruszam się głównie po mieście, ale i kilka wypadów autostradą w ciągu roku jestem w stanie zaliczyć. Raczej nie przekraczam 5 tysięcy kilometrów w ciągu roku - także jeżdżę malutko.
Odpowiedz
Przy takich przebiegach, o których wspominałeś, to rzeczywiście 2 komplety opon mogą być przesadą - zanim zużyje Ci się bieżnik, to opony będą miały tyle lat, że ze starości sparcieją  Exclamation

Może w tej sytuacji opłaca się kupić opony wielosezonowe - jednak jest takie powiedzenie, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego!  

Z reguły opona zimowa lepiej sobie radzi na mokrej nawierzchni w stosunku do opon letnich, no a opony całoroczne zawsze są jednak tylko kompromisem. 

Ogumienie all season będzie się też szybciej zużywać na ciepłym asfalcie, możesz mieć nieco gorszą przyczepność w wąskich zakrętach. Tyle mogę Ci powiedzieć od siebie, decyzję musisz podjąć samemu!
Odpowiedz
Jeśli już chcesz wymieniać opony zimowe i letnie na uniwersalne, wielosezonowe, to rekomendowałbym wybór opon klasy premium. Continental, Michelin, Goodyear czy Nokiany. To renomowani producenci, którzy robią najbardziej polecane opony na szczycie toplist w różnych rankingach. 

Z resztą weź pod uwagę, że jeśli decydujesz się na opony całoroczne to wydajesz powiedzmy 1400 zł na komplet, który posłuży Ci przez 5 lat co najmniej - więc nie szukałbym tutaj oszczędności i opon budżetowych.
Odpowiedz
Zgodzę się z przedmówcą - albo opony premium, ewentualnie klasa średnia. 
Żadnych chińskich rozwiązań. Według mnie opony Pirelli, Yokohama, Bridgestone to najlepszy wybór.

Dobre opony to podstawa bezpieczeństwa na drodze, moim zdaniem w tym aspekcie nie należy oszczędzać  Exclamation
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości