Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dobry odkurzacz pionowy, bezprzewodowy. Co poleca forum?
Question 
Cześć! Zwracam się do Was z zapytaniem o polecenie dobrego odkurzacza pionowego - zasilanego bateryjnie, bez przewodów. Co prawda mam już całkiem dobry, tradycyjny odkurzacz, ale jak to bywa z kablami - nie zawsze chce mi się go wyciągać z szafy, podłączać, szukać gniazdka itd. 

Chętnie dowiem się co możecie mi polecić w tym temacie! Na razie nie mam sprecyzowanego budżetu i biorę pod uwagę zakres od najtańszych (np. Laresar z Aliexpress), po droższe Xiaomi Dreame czy nawet Dysona. 

Poszukuję odkurzacza pionowego do sprzątania w domu i sporadycznie w samochodzie, zależy mi na wygodzie użytkowania bez kabli - także przydałby się spory akumulator pozwalający na odkurzenie 60-metrowego mieszkania. 

Jaki odkurzacz bezprzewodowy polecacie ze swojego doświadczenia? Czy warto jest dopłacać do półki premium, czy raczej brać coś z tańszych odkurzaczy? Z góry dzięki za pomoc, liczę na odzew naszego forum!
Odpowiedz
Lightbulb 
Jeśli chcesz kupić odkurzacze z wyższej półki to mogę polecić zarówno Dysona (np. v12 czy v15) jak i wyższe modele Samsunga. Tego typu odkurzacz (czyli raczej z półki premium) trochę kosztuje, ale zdecydowanie będzie to porządny zakup na lata, a w przypadku mieszkania 60- metrowego bez problemu odkurzysz wszystko na raz, nawet w trybie turbo - baterii wystarczy na cały metraż i nie będzie potrzebne ładowanie w międzyczasie.
Odpowiedz
Zależy co chcesz odkurzać! Inaczej będzie się sprzątać dywan czy kanapę z włosami i sierścią zwierząt, a inaczej pustą podłogę na której są panele i tylko trochę kurzu! 

Ja na codzień korzystam z robota firmy Roborock i do tego na sporadyczne sprzątanie Dreame t30 z turboszczotką, którym jestem w stanie odkurzyć całe mieszkanie (56 metrów) na jednym ładowaniu. Wg mnie to dobry pionowy odkurzacz, kosztujący przyzwoite pieniądze i zdecydowanie warty swojej ceny.

[Obrazek: attachment.php?aid=35]

Zobacz na allegro (link promocyjny): https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-...593e95788#

Załączone pliki
.jpg   odkurzacz-pionowy-dreame-t30-dobry-odkurzacz-bezprzewodowy.jpg (Rozmiar: 15.57 KB / Pobrań: 25)
Odpowiedz
[Obrazek: attachment.php?aid=36]

Szukając odkurzacza pionowego zwróć uwagę na następujące parametry: 
  • maksymalny czas pracy ( w trybie eco i w trybie turbo),
  • moc ssania - wyrażoną w kPa
  • wyposażenie w zestawie, w zależności od potrzeb - turboszczotka, ssawka szczelinowa, szczotka do tapicerki, czy opcjonalny mop oraz ewentualna specjalistyczna końcówka, 
  • postaw na sprzęt, który będzie dobry dla Twojego, konkretnego wykorzystania. 

Życzymy udanych zakupów z poleceń rankingu forum!

Załączone pliki
.jpg   jaki-odkurzacz-bezprzewodowy-polecacie-forum-odkurzacz-bezprzewodowy.jpg (Rozmiar: 30.92 KB / Pobrań: 24)
Odpowiedz
Zwróć uwagę na Electroluxa - wg mnie robią najlepsze odkurzacze!
Odpowiedz
A jeśli chodzi o odkurzacze bezprzewodowe Dyson, to jaki model wybrać?
Odpowiedz
(12-02-2025, 07:28 AM)MX10 napisał(a): A jeśli chodzi o odkurzacze bezprzewodowe Dyson, to jaki model wybrać?

Najpopularniejsze modele to Dyson V11, Dyson V12 i najnowszy Dyson V15 (linki afiliacyjne do allegro). 

V11: jest to starszy, ale nadal mocny model, ma duży pojemnik na kurz i wyświetlacz LCD informujący o czasie pracy. Pewnie będzie dobrym wyborem dla osób szukających wysokiej mocy w niższej cenie i nie potrzebujących najnowszych technologicznych dodatków.

V12: to najlżejszy i najmniejszy model z przyciskiem zasilania zamiast spustu, wyposażony w laser do wykrywania kurzu i czujnik piezoelektryczny, który automatycznie dostosowuje moc. 

V15: flagowy model o najwyższej mocy ssania i największym pojemniku na kurz, oferując wszystkie technologie V12 (laser i czujnik piezoelektryczny) oraz dłuższy czas pracy na baterii w trybie Boost.

Generalnie ten producent ma produkty premium, porządne plastiki, świetne wykonanie, ale też kosztuje swoje. W zależności jaki model się wybierze, to taka kasa, ale około 2000 zł trzeba wydać.
Odpowiedz
Jeśli chcesz wybrać nieco tańszy odkurzacz to sprawdź Tefal X-Force Flex aqua. 

[Obrazek: attachment.php?aid=40]

Według mnie bardzo fajny sprzęt a kosztuje mniej niż "topowe" modele z innych firm. 

Jest lekki i zwrotny, ma zginaną rurę dzięki której łatwo poodkurzasz pod meblami czy w jakichś zakamarkach. 

Możesz nim również mopować na mokro - co przy tej cenie odkurzacza rzadko się zdarza. Ma dużą siłę ssania z systemem automatycznego dopasowania mocy w zależności od rodzaju podłogi. 

Sprzedaje go oficjalny sklep Tefala na Allegro (link promocyjny): https://allegro.pl/oferta/odkurzacz-pion...b6b134a7a#

Używam go od kilku miesięcy i wreszcie sprzątanie mieszkania nie wymaga zbędnego wysiłku, polecam  Cool

Załączone pliki
.jpg   tefal-x-force-flex-pionowy-odkurzacz-2025-2026.jpg (Rozmiar: 17.86 KB / Pobrań: 8)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości