Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki wideorejestrator z dobrą kamerą wybrać?
Video 
Cześć! Ostatnio zacząłem więcej jeździć po kraju i to co się na drogach dzieje to głowa mała. Stwierdziłem, że przydałby mi się wideorejestrator, bo nie trudno o kolizję nie ze swojej winy, a bez nagrania często trudno to udowodnić. 

Chcę kupić rejestrator z przednią kamerą ale rozważam również zestaw przód i tył. Z tego co się orientowałem to najczęściej polecane na forach są marki 70mai i Navitel - czy to rzeczywiście dobre sprzęty? Co możecie doradzić w przedziale cenowym do 1000 zł? (a najlepiej taniej)

Priorytetem jest dla mnie dobra jakość nagrań - zależy mi na tym, aby dało się odczytać tablicę rejestracyjną mijanych aut zarówno w dzień jak i w nocy.
Odpowiedz
Rzeczywiście wiele osób poleca Navitela i 70mai, ale to nie jedyne firmy, które robią dobre wideorejestratory! 

Bardzo dobre oceny zbiera również 
MIO MIVUE C595WD  https://allegro.pl/oferta/rejestrator-tr...236449f71#

albo też warty uwagi 

VIOFO A119 MINI 2-G GPS https://allegro.pl/oferta/rejestrator-tr...84d033735#

(linki afiliacyjne z Allegro, ale możesz bez przeszkód kupić też w Media Expert, w X-Komie czy innych sklepach). 

Obydwa z nich mają szeroki kąt widzenia: 140°, wbudowany moduł GPS, przyzwoite kamerki, które mogą nagrywać w pętli jak się skończy miejsce na karcie. Na a przy okazji to dosyć tanie sprzęty!
Odpowiedz
Ja używam 70mai Pro Plus+ A500S, w mojej ocenie świetna kamera samochodowa! O ile nie potrzebne Ci 4K, a wystarczy 1080p - to szczerze mogę polecić ten sprzęt. 

Dobra jakość obrazu, czytelny wyświetlacz, tryb HDR, bez przeszkód jest w stanie zarejestrować szczegóły takie jak tablica rejestracyjna pojazdu itd. 
Zobacz sobie test na YouTube, (są też nagrania jazdy nocą): 

Odpowiedz
[Obrazek: attachment.php?aid=33]

Chcesz kupić wideo rejestrator z dobą kamerą? Przeczytaj informacje, które mogą Ci w tym pomóc! 

Najpierw określ swój budżet. Jest wiele całkiem dobrych rejestratorów wideo, które już za mniej niż 500 zł będą spełniać swoją role nie tylko prawidłowo, ale i świetnie. A jeśli zależy Ci na sprzęcie klasy premium - rozszerz swoje poszukiwania o kamerę do około 1500 zł. 

Zastanów się czy potrzebny Ci rejestrator tylny. Jeśli tak, rozejrzyj się za opcją dual - czyli rejestratorem do montażu w okolicy lusterka przedniego oraz drugim urządzeniem rejestrującym to co się dzieje z tyłu pojazdu. 

Zweryfikuj dodatkowe funkcje rejestratora. Niektórym osobą będzie potrzebny tryb parkingowy, innym jedynie poprawnie działająca kamerka podczas jazdy.

W razie potrzeby zerknij na ranking kamer samochodowych i zobacz jakie modele są aktualnie polecane - tak aby wybrać najlepszy wideorejestrator dla siebie.

Załączone pliki
.jpg   wideorejestrator_z_dobrą_kamerą.jpg (Rozmiar: 27.08 KB / Pobrań: 218)
Odpowiedz
Photo 
Według mnie daj sobie spokój z tymi najtańszymi bo będziesz zawiedziony. Za 450 - 500 zł masz dual set (czyli kamerę na przód + tył) popularnego modelu 70mai dash cam a500s:

[Obrazek: attachment.php?aid=39]

https://allegro.pl/oferta/wideorejestrat...9f29efad80# (link z allegro share)

Kupujesz wideorejestrator jazdy z wbudowanym GPS, obsługą dużych kart pamięci, czujnikiem wstrząsów, który rejestruje obraz w rozdzielczości "prawdziwego" full HD 1080p. 

W mojej ocenie to bardzo dobra kamera samochodowa do 500 zł, a dodatkowo ma jeszcze tylną kamerkę, która też bywa pomocna. Z tego co patrzę to jest wysoko w rankingu najlepszych wideo rejestratorów na rok 2025/2026 - ja bym szedł w ten sprzęt. 

Moim zdaniem warto kupić kamerę za 500 zł niż mieć szajs za 200 zł mniej i się irytować, że nie działa!

Załączone pliki
.jpg   kamera-do-rejestracji-jazdy-wideorejstrator-70mai.jpg (Rozmiar: 17.18 KB / Pobrań: 190)
Odpowiedz
Też kupiłem 70mai i jestem zadowolony. A500s w parze z tylną kamerą na prawdę robi świetną robotę jako kamera rejestrująca jazdę i tył pojazdu!
Odpowiedz
Zapomnij, że za mniej niż 400 - 500 zł kupisz jakąś kamerę, która będzie nagrywać tablice rejestracyjne tak, że będziesz w stanie je odczytać za każdym razem. Zwłaszcza na nocnym nagraniu. 

I raczej nie patrzyłbym tu pod względem różnicy w rozdzielczości Full HD (1080p) a Ultra HD (4k), tylko na szeroką rozpiętość tonalną i zakres dynamiczny. W takich kamerach umożliwia to tryb WDR, HDR czy jak go tam jeszcze marketingowcy nazywają  Wink

Jak chcesz kupić kamerkę z wyższej półki to ja polecam 70mai a810: https://allegro.pl/oferta/70mai-kamera-s...b501cac7c# (afiliacja allegro)

Ma dużo przydatnych funkcji: sterowanie głosowe (niestety po tylko po angielsku, ale to nadal przydatna opcja), zgrywanie i podgląd nagrań przez Wifi (nie trzeba odpinać rejestratora od szyby i wyjmować karty pamięci), bufor nagrań przed zdarzeniem i wiele innych.
Odpowiedz
Dzięki za wszystkie propozycje, nadal planuje kupić, ale jestem już bliski wybrania 70mai a810. Moim zdaniem rzeczywiście macie racje - nie warto oszczędzać na takim na sprzęcie, a siłą rzeczy wideorejestrator do 200 zł będzie beznadziejny. Bo w tym budżecie nie można znaleźć niczego jakkolwiek dobrego! 

Pytanie o podłączenie kamery - czy tylko ładowarka pod zapalniczkę z USB wchodzi w grę, czy jest może sposób aby wpiąć się bezpośrednio do bezpieczników auta? Zależałoby mi na wideorejestratorze samochodowym, który może nagrywać także podczas postoju z wyłączoną stacyjką. Jak można to ogarnąć? Istnieje jakiś adapter do tego typu zastosowań?
Odpowiedz
(02-03-2026, 02:52 AM)rober napisał(a): Dzięki za wszystkie propozycje, nadal planuje kupić, ale jestem już bliski wybrania 70mai a810. Moim zdaniem rzeczywiście macie racje - nie warto oszczędzać na takim na sprzęcie, a siłą rzeczy wideorejestrator do 200 zł będzie beznadziejny. Bo w tym budżecie nie można znaleźć niczego jakkolwiek dobrego! 

Pytanie o podłączenie kamery - czy tylko ładowarka pod zapalniczkę z USB wchodzi w grę, czy jest może sposób aby wpiąć się bezpośrednio do bezpieczników auta? Zależałoby mi na wideorejestratorze samochodowym, który może nagrywać także podczas postoju z wyłączoną stacyjką. Jak można to ogarnąć? Istnieje jakiś adapter do tego typu zastosowań?

Są specjalne przejściówki wpinane w bezpiecznik. Alternatywnie jak nie chcesz za dużo ingerować w elektrykę auta to wystarczy zostawić kamerę z podpiętym power bankiem - proste i skuteczne rozwiązanie. 

Z resztą sądzę, że główna idea posiadania takiej kamerki to jednak nagrywanie przede wszystkim podczas jazdy. Tryb parkingowy może być użyteczny, ale nie jest to kluczowe. Tak według mnie Wink
Odpowiedz
Zobacz Viofo a129 plus duo-g np. na Allegro (link polecający): 
https://allegro.pl/oferta/kamera-samocho...f7b071626#

[Obrazek: attachment.php?aid=48]

Zestaw przód oraz tył kosztuje około 750 zł, ale to bardzo fajny komplet: kamera przednia i kamera tylna. 
Ma GPSa, Wifi, dobrą optykę i nienaganne matryce. Obsługa kart pamięci do 256 GB.  

Bardzo fajnie nagrywa, obraz czysty nawet w nocy. Łatwo rozczytać numery tablic rejestracyjnych. Jak chcesz kupić porządny wideorejestrator do samochodu to zdecydowanie wziąłbym ten model pod uwagę.

Załączone pliki
.jpg   kamera-samochodowa-rejestrator-do-auta-przod-tyl-kamera-cofania.jpg (Rozmiar: 37.32 KB / Pobrań: 44)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości