Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki ozonator do samochodu wybrać? Generator ozonu do auta
Bug 
Cześć! Przez problemy z przykrym zapachem wydobywającym się z klimatyzacji zastanawiam się nad kupnem generatora ozonu, którym mógłbym ozonować samochód, może swoje małe mieszkanie. Raczej do sporadycznego użytku. 

Powiedzcie mi czy urządzenia za około 100 - 200 zł się do czegoś rzeczywiście nadają, czy lepiej kupić ozonator profesjonalny?
fan 4x4 na śląsku, do niedawna szczęśliwy posiadacz Nissana Navary
Odpowiedz
Wiesz co, ja od lat używam właśnie takiego z dolnego przedziału cenowego, który podałeś i przy ozonowaniu auta świetnie się sprawdza! Nie pamiętam ile dokładnie kosztował, ale chyba niecałe 100 zł. 

Ważne jest to, żeby orientacyjnie wiedzieć ile ozonu na godzinę produkuje taki sprzęt - a na podstawie tego wyliczyć czas ozonowania. 

Pamiętaj, aby przed użyciem ozonatora wyjąć filtr kabinowy z samochodu! Takie filtry często mają w sobie węgiel aktywny, który w trakcie procesu ozonowania się rozłoży, a przez to filtr przestanie spełniać swoją role. 

A jak ozonować auto? Generalnie nie ma z tym wielkiej filozofii, włącz nawiewy i klimatyzację, włączasz generator i zostawiasz w środku samochodu na dany czas (zwykle około 15 minut). Następnie wietrzysz pojazd z otwartymi drzwiami lub oknami i czekasz aż stężenie ozonu opadnie i będzie można bezpiecznie wejść do środka. Tyle!  Wink
Odpowiedz
Mam od niedawna Appio z allegro: https://allegro.pl/oferta/mocny-generato...17ecc3d0b# (link afiliacyjny)

[Obrazek: attachment.php?aid=44]

Czytałem trochę o ozonatorach i generalnie ludzie na forach polecali takie z czterema płytkami - jak ten wskazany wyżej. Podobno też nie zawsze wartości wytwarzanego ozonu podane przez producenta są prawdą, dlatego lepiej sugerować się ilością płytek. 

Jak za swoją cenę to spełnia zadanie w stu procentach, autko świeże i czyste!

Załączone pliki
.jpg   jaki-ozonator-do-samochodu-wybrac-na-co-zwrocic-uwage.jpg (Rozmiar: 31.7 KB / Pobrań: 101)
Odpowiedz
Wydaje mi się, że takie ozonatory o których wspominają inni użytkownicy będą dobrym wyborem. Jasne, że można chcieć czegoś lepszego i polskiego (a nie chińskiego) producenta, ale weź pod uwagę, że to już zupełnie inna półka cenowa. Więc opłacalne raczej jedynie do profesjonalnego użytku - w warsztatach mechanicznych czy ASO. 

Sam chciałem podejść do tematu ozonowania nieco bardziej profesjonalnie, ale nawet zakup podstawowego czujnika stężenia ozonu, to taka kasa, że w przypadku domowego / samochodowego zastosowania nie zawsze się opłaca. Zrezygnowałem z drogiego sprzętu, a ten podstawowy z Allegro czy Aliexpress świetnie się sprawdza.
Odpowiedz
[Obrazek: attachment.php?aid=45]

Szukasz dobrego generatora ozonu? Przeczytaj ważne informacje o ozonowaniu aut:
  • Ozon (o3) skutecznie eliminuje nieprzyjemne zapachy - stąd jego popularne wykorzystanie w samochodach.
  • Ozon niszczy (utlenia) wszystkie biologiczne zanieczyszczenia takie jak bakterie i grzyby, czy pleśń. Dzięki temu można przeprowadzić dezynfekcję bez użycia specjalistycznej chemii.
  • Ilość ozonu potrzebna do skutecznego odgrzybienia klimatyzacji w samochodzie jest niewielka - wystarczy do tego nawet najprostszy ozonator. 
  • Nie należy przesadzać z czasem, w którym pozostawiamy ozonator w kabinie samochodu - zbyt długa ekspozycja na wysokie stężenia ozonu może zaszkodzić elektronice i niektórym tworzywom sztucznym znajdującym się w pojazdach. 
  • Stosując ozonator koniecznie pamiętaj aby przewietrzyć samochód zanim do niego wsiądziesz. Ozon szybko rozkłada się do bezpiecznego tlenu, ale warto odczekać kilkanaście minut z otwartymi szybami i przeciągiem. 

Załączone pliki
.jpg   generator-ozonu-do-samochodu-informacje.jpg (Rozmiar: 23.45 KB / Pobrań: 102)
Odpowiedz
(12-09-2025, 03:01 AM)MX10 napisał(a): Mam od niedawna Appio z allegro: https://allegro.pl/oferta/mocny-generato...17ecc3d0b# (link afiliacyjny)

Czytałem trochę o ozonatorach i generalnie ludzie na forach polecali takie z czterema płytkami - jak ten wskazany wyżej. Podobno też nie zawsze wartości wytwarzanego ozonu podane przez producenta są prawdą, dlatego lepiej sugerować się ilością płytek. 

Kupiłem ten polecany przez Ciebie ozonator Appio i muszę przyznać, że to całkiem niezły sprzęt!

[Obrazek: attachment.php?aid=46]

Ma mocny wiatrak - co mnie zaskoczyło, bo jest sporo wydajniejszy niż mój poprzedni generator ozonu. Znacznie poprawił mi się komfort jazdy po dezynfekcji klimatyzacji w aucie, a jestem alergikiem, któremu przeszkadzają wszelkie alergeny. 

Jedyny minus to mocny, specyficzny zapach nawet po wietrzeniu samochodu, no ale to już nie kwestia samego ozonatora, co po prostu ten proces zawsze tak wygląda.

Załączone pliki
.jpg   0e14ac60-3826-4751-9889-3ce30252b616~1.jpg (Rozmiar: 143.73 KB / Pobrań: 106)
Odpowiedz
Sądzę, że taki mały ozonator do samochodu nieźle się sprawdzi. Tak jak wspomnieliście wyżej - dobrze jest wybrać urządzenie, które ma porządny wentylator. Co prawda ozon dociera wszędzie, ale czym mocniejszy nadmuch, tym szybciej osiągniesz pożądane ppm w każdym zakamarku auta Wink

Niektórzy radzą aby odgrzybiać klimę w taki sposób, że oprócz ozonowania w kabinie, to dodatkowo jeszcze spryskać sam parownik specjalnym środkiem chemicznym. Ale ja już aż tak głęboko nie wchodzę w temat i moim zdaniem samo ozonowanie powietrza w samochodzie wystarczy.
Odpowiedz
Mam do Was parę pytań. Jak długo ozonować samochód? Ile czasu potrzeba żeby przewietrzyć auto po ozonowaniu?
fan 4x4 na śląsku, do niedawna szczęśliwy posiadacz Nissana Navary
Odpowiedz
(02-03-2026, 02:59 PM)4qb napisał(a): Mam do Was parę pytań. Jak długo ozonować samochód? Ile czasu potrzeba żeby przewietrzyć auto po ozonowaniu?

Dobry ozonator ma podane zalecenia producenta co do czasu działania przy danej kubaturze ozonowanego samochodu czy pomieszczenia. Jednak problem jest taki, że przy tanich sprzętach dane dotyczące wartości wytwarzanego ozonu zazwyczaj są mocno zawyżone. 

Można by w tym celu posiłkować się czujnikiem stężenia ozonu - ale taka aparatura jeśli ma być miarodajna, to jest stosunkowo droga. Może nawet droższa niż sam ozonator. 

W uproszczonej wersji wystarczy przyjąć jakieś średnie wartości i przy ozonatorze pracującym pod napięciem 230v (i mocy np 100W) do ozonowania przeciętnej wielkości samochodu potrzeba około 20 - 30 minut. 

Ważne aby później przewietrzyć auto najlepiej przez kolejne 20 - 30 minut, aż do osiągnięcia bezpiecznego stężenia ozonu wewnątrz. Jeśli zostawisz samochód z pootwieranymi oknami czy drzwiami przez tyle czasu to pomimo tego, że będzie czuć jeszcze zapach ozonu, to zdąży się on rozłożyć do atomów tlenu, które są neutralne - zarówno dla auta jak i jego użytkownika Wink 

Dodam jeszcze, że warto nie przesadzać z czasem pozostawienia pracującego ozonatora w samochodzie - np. na godzinę itp. Tak długie ozonowanie może mieć negatywny wpływ na materiały znajdujące się w samochodzie, przez co będą się szybciej zużywać lub nawet całkowicie się uszkodzą (w skrajnych przypadkach).
Odpowiedz
(12-09-2025, 03:01 AM)MX10 napisał(a): Mam od niedawna Appio z allegro: https://allegro.pl/oferta/mocny-generato...17ecc3d0b# (link afiliacyjny)

Dzięki za uznanie! Myślę, że w tej kategorii cenowej polecam Wam całkiem niezły sprzęt. Wyżej jest już półka profesjonalna - czyli np. ozonator powietrza Ozonmed. Polskiej produkcji, profesjonalny sprzęt, ale z tego co się orientuję, to 700 zł za najtańszy model. 

Brałbym tego z Allegro z czterema płytkami, wygląda dobrze i nawet gdyby nie osiągał tych deklarowanych 60 000 mg/h, to i tak wyprodukuje tyle ozonu, aby przy regularnym ozonowaniu pozbyć się bakterii i wirusów, grzybów czy wszystkiego tego, co tam siedzi w klimatyzacji samochodowej Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości